«کامران زلفي‌نژاد» در گفت‌و‌گو با ميراث‌آريا (chtn)، با اشاره به ساخت و سازهاي غيرمجاز به عنوان يکي از مهم‌ترين عوامل از بين‌رفتن اکوسيستم‌ خزر متذکرشد: ساخت و سازهاي غيرمجازي که سواحل اين اکوسيستم‌ را نابود مي‌کند به دليل عدم وحدت رويه در مراجع غيرمتمرکز تصميم‌گيري و همچنين فقدان وجود نظام‌نامه مديريت تلفيقي اتفاق مي‌افتد.

اين کار‌شناس محيط زيست تصريح‌کرد: در اين حوزه قوانين منفک و متعددي وجود دارد که به دليل عدم همپوشاني صحيح ارگان‌هاي مختلف ‌گاه به‌گاه ناديده گرفته شده و موجبات تصرف اراضي ساحلي را فراهم مي‌سازد.

او همچنين گفت: ورود پسماند‌ها از ديگر عوامل عمده آلودگي و در ‌‌نهايت اکوسيستم‌ خزر هستند که از مجاري متفاوتي وارد اين زيست بوم مي‌شوند. از آنجا که سواحل خزر به دليل زيبايي بي‌نظير و همجواري با دريا‌ همواره مورد توجه گردشگران هستند زباله‌هاي ناشي از طبيعت‌گردي از مهم‌ترين پسماندهاي به جا مانده در سواحل خزر هستند.

«زلفي‌نژاد» تصريح‌کرد: متاسفانه گاهي گردشگران بدون آنکه مسووليت عوارض توليد شده خود در سواحل را بر عهده بگيرند مجموعه‌اي از پسماند‌ها يا زباله‌ها را از خود به جا گذاشته و علاوه بر آلودگي ديداري موجب به هم‌خوردن تعادل زيستگاه‌هاي خزر شده و علاوه بر تخريب چشم‌انداز، زنجيره غذايي اين اکوسيستم را نيز با چالش مواجه مي‌سازند.

به گفته اين مسوول، وجود مواد غيرقابل تجزيه در ترکيب اين پسماند‌ها که عمدتا از نوعي مصرف‌زدگي سرچشمه مي‌گيرد به اندازه‌اي است که متاسفانه امکان پاکسازي طبيعي آن وجود ندارد و با توجه به وسعت و فراگيري اين مواد در پسماندهاي ساحلي پاکسازي مکانيکي و غيرطبيعي آن نيز با مشکلات فراواني روبرو مي‌شود.

مديرکل حفاظت محيط زيست گيلان در اين باره خاطرنشان‌کرد: به دليل ضعف مسوولان، دفع پسماندهاي شهري و روستايي و عدم شمول فراگيري ناوگان عمومي حمل زباله به خصوص در روستا‌ها و نامشخص‌بودن متوليان اين امر فجايع عظيمي در اين حوزه در حال شکل‌گيري است.

او تصريح‌کرد: تصور توليد روزانه ۸۰۰ گرم زباله خشک و ‌تر به ازاي هر نفر در روستاهاي استان‌ که تا يک دهه قبل حدود ۵۰۰ گرم بود نشان مي‌دهد که تا چه اندازه رژيم مصرف در روستا‌ها به شهر‌ها نزديک مي‌شود و اين نزديک‌شدن نياز به مديريت پسماندهاي روستايي را الزامي مي‌سازد.

«زلفي‌نژاد» افزود: متاسفانه گاهي سواحل توسط متوليان امر پسماند در استان تبديل به جايگاه دفن زباله مي‌شوند که به عنوان نمونه مي‌توان از انزلي، آستارا و تالش نام برد.
/118

انتهای پیام/

کد خبر 1390052611